Stii cand sa ceri ajutor?

 Unele zile sunt mai grele ca altele. Iar strigatul de ajutor poate iesi printr-o cadere nervoasa, 3 zile de plans continuu, reactii isterice si multe altele. O treime dintre persoanele care sufera de anxietate trec neobservate doar pentru ca sunt nediagnosticate. Din nefericire in spatiul romanesc cineva care cere ajutor pentru nevoile emotioale si mentale este catalogat drept "nebun", si este mai bine sa nu ai de-a face cu el/ea. Si cum nimeni nu vrea sa adauge aceasta stigma la o problema deja existenta prefera sa o duca pe "picioare" nedezvaluind nimanui de cele mai multe ori.

Doar ca asta nu rezolva problema si de cele mai multe ori se adauga pe un suflet deja impovarat pana ajunge de nesuportat.

Auto-ajutorul.Stii unde ar trebui sa te alarmezi si sa ceri ajutor? Cateodata o zi libera, o baie fierbinte si o masa delicioasa pot face minuni. Dar nu mereu! Un alt pas bun e sa vorbesti cu cineva care stii ca este interesat de binele tau. Poate fi un prieten apropiat, un membru al familiei, un profesor etc.

Daca cineva vine la tine cu o cerere de ajutor nu o ignora! Trebuie mult curaj cuiva sa se deschida si sa te invite in gandurile lui. Cateodata cand vorbim despre nelinistile noastre ne ajuta sa controlam. Iar vocalizarea gandurilor ne poate ajuta sa le mai tinem sub control. Cateodata parca nu mai par asa monstri. Ca umbrele de sub pat care dispar atunci cand aprindem lumina.

Personal cand ganduri negre ma asalta din toate partile imi place sa fac un drum lung, de cateva ore si sa vorbesc cu Dumnezeu. Apoi poate ma opresc la cafeneau mea preferata si iau un frappucino caramel urmat de o baie fierbinte. Maine va fi mai bine!


Am invatat ca sa-mi o iau pe acest "rabbbit hole" e un lux pe care nu mi-l permit, asa ca plimbarile lungi s-au inmultit :)

Alte metode recomandate de NHS pentru autoajutor gasesti aici: https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/generalised-anxiety-disorder/self-help/

Dar cand metodele de auto-ajutor nu functioneaza trebuie sa cerem ajutor. Rusinea nu ne serveste decat la agravarea problemei. Nu ne face nici un bine. Iar daca vre-un "prieten" rade, ai si ocazia perfecta sa faci ceva "curatenie" intre ei.

2020 a fost un an greu si se pare ca 2021 ii tine companie! E necesar sa fim intelegatori cu cei din jur si sa ne incurajam. 

Cauta o persoana calificata care te poate ajuta. Pe cat posibil sa aiba acceasi viziune despre viata, ca sa te simti inteles si ajutat in mod eficient.

Fie ca alegi metodele de auto-ajutor sau profesional important este sa nu lasi sa se acumuleze si sa se agraveze situatia! 

Va doresc succes si abia astept sa imi spuneti cum ati evoluat! Intre timp pe mine ma gasiti in plimbari lungi in jurul Londrei :)

Comments

Popular Posts