Care este relevanta crestinismului azi?!

Au trecut mai bine de 2000 de ani de când creştinismul a prins primele rădăcini pentru a nu mai fi distrus niciodată. Românii la rândul lor, se mândresc că istoria le este legată de această nouă religie.

Totuși se poate observa o chestionare a tuturor valorilor promovate de de creștinism. Astăzi repunandu-se în discuție truismele altor timpuri . Unii mai în șoaptă alții, mai tare pun o singură întrebare:

Care este relevanța creștinismului azi?

Mai are ceva de oferit creștinismul pentru generația vitezei? Sau ne-am putea dezice căutând răspunsuri în culturile orientale sau chiar în nihilism?

Creștinismul în esența lui se bazează pe convingerea că Scriptura este de la Dumnezeu și că Iisus Hristos este Fiul Său. Biblia a oferit de-a lungul anilor sprijin și susținere pentru oamenii indiferent de clasa socială, varstă, sex sau religie. Biblia nu este doar pentru cei fără speranță ci și pentru cei aflați “pe val”. Poate una din cele mai celebre personalități ale istoriei care au iubit Biblia este Abraham Lincoln asta ca să nu-l mai amintim pe Isaac Newton, Blaise Pascal, Martin Luther sau dintre autohtoni: Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru și mulți alții.

O zi frumoasă de marți, zgomotul urban creea un background la care nimeni nu se mai gândea dar care stresa pe toată lumea. De sus toate mașinile păreau ca de jucărie, iar oamenii un mușuroi de furnici. Pentru Andrei ultimele 24h reușise să ajungă la culmea suportabilității. Nu mai putea răbda starea de tensiune din familia lui. De cand tatăl lui se apucase de băut viața familiei sale luase o altă întorsătura, una neașteptă și violentă. Țipetele și bătăile își câștigaseră un loc de temut în familia lui. Se săturase să-și vadă mama mascând vânătăile cu un fard intens și cu o pereche de ochelari. Cu corigențe la trei materii, situația școlară reprezenta fidel starea familiei. Nici prieteni din cartier alături de care se drogase prin cluburi nu mai puteau să-i confere acel sentiment de acceptare pe care îl simțise la început în prezența lor. Așa că singura revolvare se impunea rapid, și cu puțin curaj toată acestă nenorocire ar fi dispărut pentru ...totdeauna. La doar 15 ani nu mai vedea nimic bun în viață, îl durea doar că va mai spori la durerea mamei care-l iubea, motiv pentru care încă își freca teneși de maginea balustradei și ezita să-și desprindă mâna.


Oferă creștinismul soluții practice pentru acest tânăr?

Cel mai bun răspuns la durerea umană l-a dat Dumnezeu nu printr-un concept filosofic accesibil doar unei elite ci printr-o acțiune: S-a coborât în mijlocul problemei, pentru a o rezolva de la rădăcină. Şi Cuvântul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr.”(Ioan 1:14) S-a dezbrăcat pe sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor.”(Filipeni 2:7) Pentru a ne învăța cum să trăim azi, în secolul XXI, dar și în veșnicie.

Comments

  1. Super articolul. Asta nu inteleg filozofii: o solutie reala la problemele omenirii trebuie sa fie accesibila pt orice om, nu doar pt elite.
    Finalul e cam in coada de peste; ar cere parca o continuare

    ReplyDelete
  2. desi exista solutii finalul este unul deschis!:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts