Scurte meditatii....

Intre fanatism si principiu....
Care este diferenta intre fanatism si principiu? A alege sa fi altfel inseamna ca esti fanatic?Cand devine o valoare o dovada de fanatism?
Desi atat fanatismul cat si stabilirea unor principii imuabile au caracteristica comuna de a surpinde si provoca reactii, cateodata neplacute, totusi exista diferente care le fac sa se excluda.
Principala problema a fanatismului este motivatia gresita , forma aberanta de exprimare, rigiditate.
In comparatie principiul este caracterizat de bun simt,alegerii rationale. Un principiu fix poate avea forme diferite de exprimare desi esenta este aceeasi. Dar cel mai important este motivatia!!De ce faci ce faci?Sau mai corect spus: pentru Cine actionezi asa?. Deciziile bazate pe ascultarea de Dumnezeu pot fi catalogate extremiste, de cei care inca fug de caracterul sfant al Sau.
Mituri umbresc relatia dintre principiu si extremism. Astfel apare confuzie in mintea oamenilor si in special a tinerilor. Fanatism in alimetatie nu este sa alegi sa fi vegan ci sa optezi pentru o alimentatie saracacioasa, de proasta calitate.Sa te imbraci decent si modest nu insemana fanatism ci sa o faci intr-un mod care sa atraga repulsie: lipsit de gust,aspect de "gard imbracat".A tine Sabatul nu este fanatism ci a respecta regulile fara sens ale Unuia despre care nu stii nimic.
Fanatismul se bazaeaza pe ignoranta si pe lipsa relatiei cu Dumnezeu!Principiul isi are baza in dragoste, dreptate, relatia cu Dumnezeu, intelegerea caracterului Sau si....bun simt!!
Fanatismul are doua variante:ori sa se converteasca in umilinta la neprihanirea prin Hristos,a doua este moartea in carapacea legalismului.
Marturii vol 6"Solia neprihanirii lui Hristos trebuie sa rasune de la un capat la altul al Pamantului ca sa pregateasca un norod pentru venirea Domnului.Aceasta (neprihanirea prin Hristos) este gloria lui Dumnezeu care va incheia lucrarea ingerului al treilea."

Comments

  1. depinde ce alegi sa ramai , sau mai bine zis ptr cat timp vrei sa ramai

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts