Media
Timpul excesiv petrecut in fata televizorului sau jucand jocuri video poate determina aparitia depresiei in cazul tinerilor adulti, potrivit unui studiu publicat in revista Archives of General Psychiatry si citat de Mediafax.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pittsburgh (Pennsylvania) au analizat, la debutul studiului in 1995, timpul petrecut de 4.142 de adolescenti care nu aveau depresii urmarind emisiuni TV, jucand jocuri pe calculator sau ascultand emisiuni radio, in conditiile in care, la momentul respectiv, DVD-urile si internetul nu erau folosite.
Tinerii alocau, la momentul respectiv, 5,68 de ore pe zi diverselor medii, dintre care 2,3 ore televiziunii, 2,34 de ore radioului, 0,62 de ore urmarind continuturi de pe casete video si 0,41 de ore jucand jocuri electronice. Sapte ani mai tarziu, cand participantii aveau o varsta medie de 21,8 ani, 308 dintre ei (7,4%) prezentau simptome specifice depresiei.
"Dintre participantii la sondaj, cei care au fost expusi mai mult mediilor electronice au fost mai expusi riscului de a deveni depresivi cu fiecare ora in plus petrecuta in fata televizorului", a precizat Brian Primack, profesor la University of Pittsburgh School of Medicine si coordonator al studiului. "Tinerele femei par sa fie supuse mai putin riscului de a dezvolta depresii comparativ cu tineri barbati, in conditiile alocarii aceleiasi perioade de timp pentru utilizarea televizorului sau calculatorului", a adaugat el.
Potrivit coodonatorului studiului, alocarea unei perioade indelungate de timp pentru a urmari emisiuni TV sau a juca jocuri video poate contribui la dezvoltarea de simptome depresive prin intermediul unor mecanisme diferite. De asemenea, perioadele indelungate petrecute in contact cu media determina reducerea timpului alocat activitatilor sociale, intelectuale sau sportive, care au functia de a proteja contra depresiei.
In plus, studiul remarca faptul ca televiziunea si continuturile video conduc la perturbarea somnului, important pentru functiile cognitive si dezvoltarea emotionala a individului. Potrivit studiului, mesajele transmise de televiziune sau radio pot incuraja agresivitatea si alte tipuri de comportament anti-social, pot afecta dezvoltarea personalitatii sau inspira teama ori anxietate, mentioneaza autorii studiului. Depresia este principala cauza de incapacitate in lume si apare cel mai des la adolescenti sau la tinerii adulti.
http://archpsyc.ama-assn.org
http://www.romanialibera.ro
Comments
Post a Comment