Istoria imnului Silent Night



Istoria imnului Silent Night
Este cântecul cel mai cunoscut din repertoriul de Crăciun şi implicit cel mai tradus.
Cântecul a fost cântat prima dată în Austria într-o biserică de ţară, în anul 1818, Oberndorf. În interpretarea pastorului Joseph Mohr şi a corului dirijat de Franz Xaver Gruber, acompaniamentul muzical a fost asigurat de o singura chitara chiar de catre pastoral Mohr. La fiecare strofă corul repeta ultimele două versuri cântand pe patru voci. Astăzi acest cântec este tradus în mai mult de 100 de limbi şi este cântat de solişti cât şi de coruri.
Tânărul pastor avea în grijă o biserică peregrină din Mariapfarr, Austria. Bunicul său trăia aproape şi este uşor de crezut că ar fi putut compune textul în timp ce mergea să-şi viziteze bătrânul. Nu se ştie nici un eveniment care să-l fi impresionat în mod deosebit la crearea acestui imn. Textul este compus în 1816. În anul 1817 i se mută districtul la Obernddorf.

Pe 24 decembrie 1818 Joseph Mohr şi-a vizitat un prieten care era professor de muzica Franz Gruber.El nu a fost un compositor cunoscut în afara satului său. El l-a învăţat pe prietenul său acest poem şi i-a cerut să compună un acompaniament la chitară ca să poată fi cântat la Misa de la Miezul Nopţii (Midnight Mass). Nu cunoaştem motivul acestei dorinţe. Unii spun că pastorul ar fi cerut aceasta pentru că orga din biserica locală se stricase, iar singurul instrument era chitara sa. Dar se poate crede şi că a vrut să ofere intrumentului pe care îl iubea un rol principal în slujba de Crăciun. Această variantă pare mai plauzibilă deşi nici prima nu este exclusă.
O seară mai târziu pe 25 decembrie 1818 în noaptea de Crăciun s-a cântat pentru prima dată imnul Stille Nacht! Heiligen Nacht! în biserica Sf. Nicolae. Impactul a fost neaşteptat. Nici o personalitate nu a fost la inaugurare. Chitara cu care s-a cântat prima dată este păstrată la casa memorială dedicată lui Joseph Mohr şi Franz Xaver Gruber în Oberndorf, Austria.
Karl Mauracher cel care se ocupa de întreţinerea orgii din biserica Sf Nicolae din Obernddorf, original din Ziller Valley a luat o partitură acasă după ce a terminat reparaţia orgii şi astfel a început periplul acestui imn.
În decembrie 1832 primeşte din partea lui Strasser forma pe care o cunoaştem acum în urma unui concert în Leipzig.
Este foarte interesant cum cele mai răsunatoare imnuri nu au ieşit din pana maeştrilor ci din mâna unui anonim care după ce a compus o bijuterie nu mai scrie nimic toată viaţa sau daca o face nu va mai avea acelaşi impact. Nu este cazul numai la acest imn ci şi la altele.
Poate că este o lecţie aici o singură dată eşti pe val, ai grijă ce faci!


Sursa:
http://www.silentnight.web.za/history/index.htm
http://www.morning-glow.com/holidays/xmas/xmashymn.html
http://members.tripod.com/~WOLFIELUC/xmasilent.html

Comments

Popular Posts