"DESENELE ANIMATE – VIOLENTA SI AUDIENTA"



Sinteza

Dupa realizarea celor doua studii comandate de Consiliul National al Audiovizualului, consacrate "Evaluarii reprezentarii violentei in programele televizuale" de catre Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare, preocuparile si interesul C.N.A. privind continuturile audiovizuale cu mesaje violente au continuat.
Ca urmare, Directia Monitorizare din institutia noastra a efectuat o monitorizare a programelor de desene animate difuzate de cele trei canale tematice prezente pe piata audiovizualului românesc: Cartoon Network, Jetix si Minimax.
Metodologia utilizata a fost cea consacrata in literatura de specialitate (si in studiile amintite anterior).
Monitorizarea s-a desfasurat timp de doua saptamâni, in perioada 01-14 februarie 2006 si a totalizat 637 de ore de emisie pentru cele trei canale, incluzând programele lor zilnice.
Subiectul monitorizarii a fost violenta fictionala sub cele doua forme: fizica si verbala. Din cele sase tipuri clasice de violenta (verbala, fizica, sociala, economica, psihologica, sexuala), analiza s-a focalizat pe primele doua, deoarece studiile anterioare au demonstrat ca acestea au cea mai mare frecventa si impact asupra publicului.
Analiza a urmarit si formele de manifestare ale violentei fizice si ale violentei verbale, tipologia fiind, de asemenea, cea cunoscuta in domeniu:
Forme de violenta fizica :
• lovituri, bataie, ranire (cu obiecte), ranire (cu arme), crima, tortura, luare de ostateci, privare de libertate, tâlharie, explozie, accident, violenta de masa, distrugeri, altele.
Forme de violenta verbala:
• certuri, injurii, ridicare de ton, tipat, limbaj licentios, obscen, calomnie, insulta, ridiculizare, atac la persoana, amenintare, argou, altele.
Principalii itemi urmariti in studiu au fost:
- frecventa scenelor de violenta (nr.);
- audienta, exprimata prin Market Share (%);
- clasamente:
nr. Scene violenta§
audienta (Market§ Share)
Principalele rezultate
In perioada monitorizata, pe ansamblul celor trei canale de desene animate s-au inregistrat 7581 de scene de violenta, dintre care 4908 de scene de violenta fizica (65%) si 2673 de scene de violenta verbala (35%).
La nivelul canalelor analizate scenele de violenta s-auØ distribuit astfel:
- 3285 de scene de violenta (43%) la Cartoon Network
- 2130 de scene de violenta (28%) la Jetix
- 2166 de scene de violenta (29%) la Minimax.
In ceea ce priveste violenta fizica, aceasta s-a regasit in:Ø
- 2031 de scene de violenta fizica (41%) la Cartoon Network
- 1235 de scene de violenta fizica (26%) la Jetix
- 1642 de scene de violenta fizica (33%) la Minimax.
Violenta verbala a insumat:Ø
- 1254 de scene de violenta verbala (47%) la Cartoon Network
- 895 de scene de violenta verbala (33%) la Jetix
- 524 de scene de violenta verbala (20%) la Minimax
Frecventa scenelor de violenta, numarul mediu al scenelor de violenta pe zi, numarul mediu al scenelor de violenta pe zi lucratoare si pe zi de de week-end indica o prezenta mai mare a violentei fizice in raport cu cea verbala in perioada analizata pentru fiecare canal.
Dintre canalele analizate, Cartoon Network prezinta un numar mai mare de scene de violenta decât celelalte doua canale, atât ca violenta fizica, dar si ca violenta verbala.
In privinta canalelor Jetix si Minimax datele indica, pentru perioada de analiza un volum mai mare de violenta verbala la Jetix, in timp ce la Minimax predomina violenta fizica.
Numarul mediu de scene de violenta pe ora (15 - Cartoon Network, 9 - Jetix si 12 - Minimax) rezultat din aceasta analiza, comparat cu cel obtinut in studiile din 2004 (69 – Jetix fostul Fox Kids si 63 – Cartoon Network) permite constatarea unei reduceri importante a nivelului violentei in desenele animate.
Din totalul scenelor de violenta fizica inregistrat in perioada prezentei analize, formele de manifestare cele mai frecventa au fost: loviturile, exploziile, bataile si accidentele. Cartoon Network a excelat prin lovituri, explozii, ranire cu obiecte, batai; la Jetix au abundat exploziile, loviturile si bataile, iar la Minimax s-a inregistrat cel mai mare numar de accidente.
Violenta verbala a fost reprezentata, in primul rând de manifestari verbale stridente (ridicare de ton, tipete), injurii si expresii de argou. La Cartoon Network cea mai mare frecventa au avut-o injuriile, expresiile de argou dar si stridentele verbale sonore; acestea din urma au atins cotele cele mai inalte la Jetix (532 de scene cu ridicare de ton, tipete). La Minimax s-au regasit in proportii semnificative pe lânga expresiile de argou, si stridentele verbale sonore.
Punerea in relatie a dinamicii numarului de scene de violenta si a audientei exprimata prin cota de piata (Market Share) ne-a condus la constatarea ca in zilele in care programele de desene animate contineau un numar mai mic de scene violenta, impactul la public (Market Share) era mai mare; aceasta inseamna ca mesajele violente nu atrag automat si o audienta superioara.
Acest fapt a fost confirmat si de clasamentele serialelor de desen animat realizate dupa criteriul audientei si dupa criteriul nivelului de violenta. Cu alte cuvinte, desenele animate care au obtinut cele mai mari cote de piata nu s-au regasit printre titlurile cu cel mai mare grad de violenta (Jetix si Minimax).
La aceasta constatare a ajuns de altfel si sociologul american G.Gerbner in urma studiilor sale: audientele celor mai violente programe nu sunt superioare, ci dimpotriva, programelor nonviolente.

Director Monitorizare
Mihaela Botnaru

Comments

Popular Posts